Achtergrond

Uit onderzoek in 2014 bleek dat het aantal mensen met overgewicht in Bronckhorst hoger is dan het landelijk gemiddelde. Overgewicht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, zoals te weinig beweging en ongezonde voedingsgewoonten. Opmerkelijk is dat in de gemeente Bronckhorst meer mensen aan de norm voor gezond bewegen voldoen dan in de rest van het land en ook de inname van groente en fruit is hoger dan in omliggende gemeenten. Dit was voor de gemeente aanleiding om samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de GGD Noord en Oost Gelderland (GGD-NOG) en de Wageningen Universiteit (WUR) het project ‘Volwassenen op gezond gewicht’ te starten. Het project heeft inmiddels een andere naam: Lekker Bezig!

Het doel van het Lekker Bezig! Project is om mensen te stimuleren tot een gezonde(re) leefstijl. Want gezond zijn en leven maakt dat je je goed voelt, zin hebt om er op uit te gaan, kunt meedoen aan de samenleving en langer zelfstandig bent.

Om inwoners te kunnen stimuleren tot een gezonde(re) leefstijl, was het noodzakelijk om eerst onderzoek te doen naar de oorzaken van ongezond gewicht. Dit vond plaats in 2015 en bestond uit kwantitatief en kwalitatief onderzoek:
• Digitaal inwonerpanel “Bronckhorst Spreekt” (kwantitatief onderzoek)
• Gesprekken met professionals in Zelhem (kwalitatief onderzoek)
• Gesprekken met inwoners in Zelhem (kwalitatief onderzoek)

Benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? Zie de samenvatting van onderzoeksresultaten.
Samenvatting kwantitatief onderzoek Lekker Bezig.pdf >
Samenvatting kwalitatief onderzoek Lekker Bezig.pdf >

Zelhem is pilotgemeente in het project. Daarna volgt Hengelo en het is de bedoeling dat het project in de hele gemeente wordt uitgerold.

Vervolg
Op basis van het onderzoek zijn de contouren voor de aanpak in Zelhem uitgezet. Allereerst wordt er een dorpsbrede aanpak ontwikkeld, waarbij zorgprofessionals, ondernemers, verenigingen, werkgevers en inwoners samenwerken aan een gezonde leefstijl. We investeren in een nauwe samenwerking met en tussen professionals. Daarnaast worden acties/activiteiten ontwikkeld voor specifieke doelgroepen. De gehele aanpak ontwikkelen we in samenspraak met inwoners.